Sunt mult mai multe elemente ce fac parte dintr-un şemnineu decât lasă impresia o primă analiză. Majoritatea pesoanelor ce deţin un şemineu sunt vag familiarizate cu elementele ce se extind după focar şi coş de fum, un şemineu în totalitate putând fi alcătuit şi din 17 piese independente. Cunoştinţele despre aceste părţi şi funcţionalităţile lor pot fi folositoare pentru întreţinerea şemineului. Echipa to Marmura Piatra Neamţ vă pune la dispoziţie acest ghid pentru a putea înţelege diferitele părţi ale şemineului dumneavoastră în a vă ajuta să fiţi pregătiţi pentru inspecţia tehnica ce trebuie făcută anual.
1. Coroana Şemineului – Coroana şemineului este protecţia împotriva daunelor ce pot fi provocate de apă când aceasta intră prin crăpături. Fără o coroană a coșuli de fum crown în stare bună de funcţionare (fără crăpături), apa de ploaie se scurge în cărămizi și în mortarul structurii coșului. Chiar și cantități infime de apă pot duce la exfoliere caramizii, deteriorarea mortarului și depunerile de sare pe horn. Fără o coroană bună de izolare, coșul de fum nu are nici o protecție împotriva apei. În cele din urmă, cărămizile și mortarul vor avea fisuri ce pot pune în pericol integritatea coşului de fum.
2. Coşul de fum – Acesta este un simplu pasaj de transport a gazelor evacuate din camera de ardere spre exterior. Acesta poate fi o conductă sau țeavă de aerisire. Trebui ţinut minte ca un coş de fum necăptuşit este un pericol de incendiu.
3. Linia de ardere – Pentru un coș de fum să funcţioneze în condiții de siguranță, această căptușeală trebuie să asigure o acumulare minimă de cenuşă ce poate fi inflamabilă. Linia de ardere trebuie construită din oţel inoxidabil.
4. Camera de fum – Scopul camerei de fum este de a comprima produsele secundare de ardere într-un spațiu mai mic (horn), fără a provoca întoarcerea curenţilor de aer în camera de ardere. Utilizarea pereților înclinaţi, în combinație cu un design eficient și o întreținere periodică, ajută în facilitare acestui lucru.
5. Amortizorul – Acestea sunt pârghii sau uși de scripeţi activaţi în interiorul coșului de fum. Când sunt în poziţia închis, previn pierderea de energie în timpul funcţionării focarului. Totodata previn apa de ploaie sau păsările să intre în casă prin intermediul coşului de fum.
6. Raft de fum – Acesta este poziţionat în spatele amortizolui. Rolul lui este să permită trecerea unor cantităţi mari de fum.
7. Manta – Cunoscută sub numele de prichici sau raft Mantel, aceasta are ca scop principal mai mult designul şi suport pentru a afișa fotografii de familie. Iniţial a fost concepută pentru a împiedica fumul să intre în cameră, dar cu timpul focarele au evoluat şi în prezent are doar scop decorativ.
8. Buiandrug – Această piesă este plasată desupra deschiderii focarului. Scopul ei este de a susţine greutatea uşii în timp ce este deschisă.
9. Gâtuire – Acest spaţiu este plasat sub amortizor şi deasupra focarului, fiind primul loc pe unde trece focul.
10. Focar – Acesta este locul unde se aprinde focul. Focarul este căptușit cu șamotă, cu substanţe din ceramice refractare, care se pot deteriora după ani de utilizare.
11. Extensie Vatră – Acesta este spațiul care ocupă podeaua chiar în afara focarului. Este realizat dintr-un material rezistent la căldură, cum ar fi țiglă sau cărămidă pentru a reduce riscul de incendii.
12. Vatră – Aceasta este spațiul în care focul arde de fapt. Ca și în cazul şamotei, acesta trebuie să fie capabil să reziste atât potențialul coroziv al materialului ars dar și la temperaturi ridicate la care poate fi supus.
13. Bena de cenuşă – Se situează direct sub uşa groapei de cenușă, acesta este un spațiu prin care cenușa cade în groapa de cenusă.
14. Groapa de cenuşă – Sub bena de cenuşă, aceasta foloseşte ca spaţiu unde cenuşa poate fi colectată şi înlăturată. Aceasta trebuie să fie curăţită frecvent pentru a nu se face depozite de cenusă prea mari.
15. Uşa de curăţire – Aceasta este folosită pentru curăţirea cenuşii rezultate din ardere.
16. Soclul – Acesta este o suprafată orizontală plasată sub groapa de cenuşă. În general este făcută din ciment, This is the horizontal surface under the ash pit. Generally made of concrete, coșul de fum trebuie să fie plasat perpendicular cu soclul pentru a preveni problemele ce pot apare mai târziu.
17. Fundaţia – Este cea mai de jos parte a zidurilor şemineului şi este realizată din caramidă grea sau bloc de zgură. Este folosit ca structură de susţinere pentru restul şemineului.